Suprataxa pe…cultură?

Am citit astăzi despre o nouă variantă de adunare a banilor la bugetul de stat. Din câte am înțeles nu este vorba de o propunere legislativă, ci de un proiect de lege adoptat în senat în decembrie și care a primit aviz în luna februarie a.c. de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Cu alte cuvinte vor să taxeze ceva ce oricum lipsește în România – cultura.

Deci putem să considerăm că cititul unei cărți este considerat de către cei de la conducere ca fiind asemănător cu…fumatul unei țigări? Că și pentru țigări și alcool există taxa de viciu.

Nu numai că nu cred că veniturile din această taxă vor ajunge – așa cum se presupune – la uniunile și organizațiile de creatori, dar am sentimentul că se dorește eliminarea de pe piață a unor edituri, se încurajează pirateria, dar cel mai rău lucru – se încurajează eliminarea lecturii sau a culturii în general din viața românilor, în special cei tineri.

Referitor la edituri, cred acest lucru întrucât proiectul legislativ presupune plata în avans a taxei, iar cei care nu au un buget consistent nu vor putea să susțină astfel de plăți întrucât ei își vor recupera treptat, poate în decursul a doi, trei, cinci ani, sumele plătite pentru tirajul respectiv.

În ceea ce îi privește pe tineri – și așa pentru majoritatea cititul unei cărți este mai mult o poveste sau o obligație școlară – dacă acestea vor avea un preț și mai mare, tinerii vor avea scuze în plus pentru a nu cumpăra cărți.

Bineînțeles Timbrul Cultural nu se aplică doar în cazul cărților. Să ne gândim și la teatru. Voi când ați fost ultima dată la o piesă de teatru? Cât a costat biletul? Sunt prețuri variante în funcție de piesă și mai ales de actori. Dacă ar fi mai scumpe, ați mai merge? Sau poate ați merge la fel de des?

Și mai ales….câți tineri erau la teatru la ultima piesă vizionată?

Mă întreb dacă nu ar fi fost mai bun un proiect în care să se încurajeze cultura și mai ales accesul la ea, în special în cazul tinerilor. Oare nu ar fi generat mai multe venituri pe termen lung o educare a publicului și o încurajare a consumului pe această ramură?

carte

Monica

Conform pregătirii profesionale - specialist marketing, conform dorințelor mele - o blogăriță plină de visuri ce iubește lucrurile simple.

One Comment

  1. Pentru ca stau si ma gandesc cand am fost ultima data la teatru inseamna ca nu prea de curand si ca ar fi timpul sa mergem pana nu scumpesc astia bilele :) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *